Kategorie

Jak má být oděn kuchař?

Zveřejněno: 2018-04-09 14:06:21
Kategorie:

Stejně jako u každé profese, tak i v gastronomii, platí příslušný dress code. Kuchař je nejdůležitější osobou, která ovlivňuje popularitu restaurace. Dokonce ani nejlepší vizáž a nejprofesionálnější servírky neudělají tolik, jako šéfkuchař s jeho velkolepým jídlem. Měl by se prezentovat profesionálně, a to i v pořadech, školeních nebo na kuchařských soutěžích. Jaké jsou nejdůležitější prvky ošacení šéfkuchaře?

Kuchařský kabát

Podobně jako hasič nebo policista, má i kuchař svou uniformu. A tou je bílý kuchařský kabát. Plní důležitou funkci nejen estetickou, ale především bezpečnostní. Gastronomický oděv musí splňovat normy BOZP, aby se předešlo nepředvídatelným důsledkům práce v kuchyni. Oděv kuchaře je obvykle vyroben z lněného nebo džínového materiálu. Je zakázáno používat oblečení vyrobené z materiálů, které mohou být hořlavými.

Estetika a komfort

Personál restaurace je neustále na očích hostů, a proto by se měl prezentovat bezchybně. Kuchař vykonává svou práci v místnosti, kde není vidět, ale neznamená to, že nemusí vypadat profesionálně. Kuchařský oděv dle standardů BOZP nemusí vypadat špatně. Výběr sortimentu v klasickém i moderním stylu umožňuje každé restauraci koupit kuchyňské oblečení, které bude vždy vypadat působivě. Stejně tak musí být kuchařský oblek velmi dobře dopasovaný a pohodlný.

V každé dobré restauraci potkáme kuchaře oblečeného v bílém. Proč zrovna tato barva? Především budí pocit estetiky a je symbolem čistoty. Bohužel jsou na bílém materiálu vidět všechny eventuální skvrny a fleky, které vznikají během přípravy jídla. Někdy se stává, že si chce host restaurace promluvit s šéfkuchařem, který musí jít do místnosti ve sněhově bílé uniformě. Aby se vyhnul maléru, měl by v kuchyni vždy nosit zástěru, která ho ochrání před jakýmkoliv znečištěním.

Další prvky kuchařského oděvu

Profesionální pracovní oděvy musí být navrženy v souladu s požadavky daných profesí. Některé restaurace nedávají kuchařům kompletní oděv, ale například jen šéfkuchařský kabát, zástěru a kuchařskou čepici. Jedná se nepochybně o velmi důležité součásti oblečení. Kuchařský kabát je základ, zástěra chrání kabát před zašpiněním a čepice chrání vlasy nebo zastavuje pot na čele. V restauracích, které věnuje menší pozornost stylingu, kuchaři nosí na hlavách šátky. Nejdůležitější však je, že pokrývka hlavy plní svou důležitou roli.

Kuchařský oděv to jsou také pohodlné kalhoty, které neomezují pohyb. Pokud je restaurace poskytuje, jsou většinou bílé, žehlené po krajích. Velmi důležitá během práce kuchaře je jeho obuv. Musí mít protiskluzovou podrážku. V případě velkého počtu zákazníků se lidé, kteří pracují v kuchyni, pohybují extrémně dynamicky, i ten nejmenší uklouznutí může způsobit pád horké pánve nebo poranění druhé osoby.

Kuchař po práci Po každém náročném dni v restauraci můžete odhodit své kuchařské oblečení a dopřát si potěšení. Pak by se měl kuchařský oděv přeměnit na méně formální oblečení, jako jsou džíny a tričko. Nicméně, každý dobrý představitel své profese se úplně nevzdává své vášně mimo práci. Vášnivec mimo pracoviště bude vždy věnovat pozornost prvkům souvisejícím s jeho profesí. Kuchař musí být gurmánem přikládajícím důležitost i nejmenším prvkům jídla, takže i během romantické večeře si všimne zejména způsobu, jakým jsou pokrmy podávány, jejich vůní, koření a způsobu vaření. Pokud neignoruje svého partnera u stolu - není na tom nic špatného!

Kuchaři, kteří se považují za nejlepší ve své profesi, se jistě chtějí pochlubit svým oborem. A jak na sebe nejlépe upoutat pozornost? Samozřejmě díky tričkům s vtipným motivem. Také kuchaři se jich dočkali. Texty je třeba brát s humorem, což kuchařům dozajista není cizí. Můžete tak vybrat text: "Všichni se rodí stejní, ale jen ti nejlepší se stanou kuchaři". Tématické triko může být rovněž výborným nápadem na flirt. Stačí hrdě vypnout hruď s nápisem https://trickovy.cz/1573-nechces-usinat-hladova-spi-s-kucharem.html, který se nechází na tomto triku.

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)