Kategorie

Jak se připravit na výlet do hor?

Zveřejněno: 2020-07-29 12:09:31
Kategorie:

V letošním roce máme díky pandemii trochu omezené možnosti, co se týče cestování do zahraničí, a tak se mnohem více uchylujeme k dovolené na domácí půdě. Někdo dává přednost koupání a lenošení, jiný zase raději vyrazí na horskou túru. A na ty se zaměříme dnes i my.

Začátečníci i profesionálové

Čechy mají jednu velkou výhodu a tou je rozmanitost krajiny. Najdeme tu nejen nespočet rybníků, jezer, řek, nádherných historických měst, odlehlých koutů, ale i různé vrchoviny a především hory. Ty se táhnout jako pohraniční pásmo kolem celé republiky a tvoří jakousi „hradbu“. A i mezi horami si můžeme vybrat – strmé pískovcové skály nebo jemné linie kopců? Naše nejvyšší pohoří se všemi krásami severské tajgy nebo hluboké lesy Beskyd? Je opravdu na každém, jaké hory si zvolí, důležité je ale pořádně se připravit. A na co tedy konkrétně nezapomenout?

Pohodlná obuv. O tom není pochyb. Není nic horšího než si na dovolenou, kterou hodláte strávit pěšími túrami, vzít úplně nové nevyšlápnuté boty, a stejně tak obuv, která se spíš hodí do města na korzo se zmrzlinou. Vybírejte pečlivě, věřte, že s odřenými patami je pak nepříjemný každý metr na vaší pěší trase.

Lékárnička. S tím souvisí bod č. 2., nezapomeňte si sbalit alespoň základní výbavu – léky na bolest, dezinfekci, elastické obinadlo a také hodně náplastí. Sami byste nikdy nevěřili tomu, kolikrát to všechno budete potřebovat.

Mapa a nabitý mobil. Možná, že nechodíte sami, i když i takoví dobrodruzi se najdou. Není tedy proto důvod obávat se nějakých potíží. Opak je pravdou. Horští záchranáři by mohli vyprávět, jak často se stane, že se nám vybije mobil nebo se jednoduše ztratíme. Ano, i v době mobilních map, GPS navigací a perfektního značení. A když se nám vybije mobil, pomoci se nedovoláme. Věřte tomu, že na hřebenech hor je v noci opravdu tma, protože tu jednoduše neexistuje žádné veřejné osvětlení jako ve městě.

Dobré oblečení. Poslední a velmi důležitý bod. Jistě, oblečení by se vám mělo líbit, ale to v případě horské túry není to nejdůležitější. Důležitá je funkčnost a také to, abyste byli připraveni na všechny případy – déšť, vítr, slunce i mraky. Dobré je vrstvit tenké vrstvy a také kvalitní materiály, i když i bavlna si zde přijde na své – dobře odvádí pot a „dýchá“. Zkuste tak třeba stylově trička z našeho e-shopu s potiskem motivu hor! Stylovost tak neztratíte, navíc budete mít na sebe parádní kousek, ve kterém vám bude velmi příjemně :)

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)